به یاد کاک ناصر سبحانی

در این بخش سیره ی بزرگان و خادمانِ دین قرار داده می شود

مديران انجمن: CafeWeb, Dabir, Noha, bahar

به یاد کاک ناصر سبحانی

پستتوسط ghazal66 » پنج شنبه خرداد ماه 4, 1391 11:25 am

* مختصرى از شرح حال استاد (رحمه الله)

استاد ناصر سبحانى‏رحمه الله، در مهرماه 1330 ه.ش. در روستاى «دوريسان»، از توابع شهرستان پاوه، استان كرمانشاه، در يك خانواده متديّن و بى‏ آلايش ديده به جهان گشود.

شش بهارى كه از عمر مباركش سپرى شد، توسط پدر وارد اوّلين دبستان تازه تأسيس شده‏ى زادگاهش شد و در كلاس اول دبستان ثبت نام گرديد؛ اما بعد از اندكى، به علت استعداد شگرف ايشان و به پيشنهاد معلّم دلسوزش، در كلاس دوّم دبستان ثبت نام شد.

استاد، در سن 10 سالگى، با از دست دادن مادرش، از لطف و مهر مادرى محروم شد.

اين نوجوان تيزهوش و با استعداد، پس از 2 سال وقفه در تحصيلاتش، در سال 1344 ه.ش. در تنها دبيرستان شهرستان پاوه، ثبت نام به عمل آورد و هر سال در ميان هم‏كلاسى‏هاى خود، با نمرات عالى، شاگرد اوّل شناخته مى‏شود. سرانجام در سال 1347 به اخذ گواهينامه سيكل اوّل و رتبه‏ى ممتاز نايل گرديد و در سراسر منطقه به تيزهوشى و نبوغ شهرت يافت. ايشان با وجود استعداى كه داشت و على‏رغم اصرار پدر و دايى محترم و مربيان و اولياء دبيرستان، مبنى بر ادامه‏ى تحصيل در سطح دوّم دبيرستان در مركز استان (كرمانشاه)، راهى مدارس علوم دينى شد و چنين انتخابى را مسير رسيدن به آرزوهايش مى‏ديد.

استادرحمه الله، پس از ختم قرآن در مدت چهل روز، در مسجد زادگاهش، بى‏صبرانه در پاييز همان سال (1347ه.ش) راهى مدارس علوم دينى شد و در حجره‏هاى ساده و بى‏آلايش شهرها و روستاهاى استان كردستان، به طلب علم و تزكيه روح پرداخت. وقتى دوستان علت چنين انتخابى را از او مى‏پرسند، ايشان در جواب مى‏گويد: دست يافتن به پاسخ اين سؤال است كه چرا و با چه هدفى خداوند قرآن را براى انسان نازل كرده است؟

استاد، در سال 1353 ه.ش. پس از شش سال تلمّذ در محضر اساتيد مدارس علوم دينى كردستان، تحصيلات را در سطح عالى به پايان رسانيد و پس از كسب اجازه از محضر استادانش، به عنوان يكى از عالمان منطقه، مشغول راهنمايى و ارشاد مردم شد.

* ويژگى‏هاى اخلاقى و شخصيتى استاد (رحمه الله)

استاد(رحمه الله)، با متانت و نرمى صحبت مى‏كرد. صدايى آرام داشت و در راه رفتن بسيار متواضع بود. هنگام نشستن پاهايش را جمع مى‏كرد. شبانه‏روز يا مشغول مطالعه و تحقيق بود يا تلاوت قرآن و يا تدريس. او براى لحظه لحظه‏ى زندگى‏اش ارزش قائل بود. ايشان هرگز عصبانى نمى‏شد. هرگز سوگند نمى‏خورد و به فردى كه بسيار سوگند مى‏خورد، باور نداشت. از مبالغه گويى در سخن، بسيار پرهيز داشت. خود را به مسايل پيش پا افتاده، سرگرم نمى‏كرد. اوقات شب و روز خود را تقسيم و براى آن برنامه‏ريزى مى‏كرد. براى همه كس حتّى مخالفانش احترام قائل بود و مؤمنانه با آن‏ها برخورد مى‏كرد. مناظره و گفتگوى يازده ساعته‏ى وى با جمعى از ماموستايان منطقه‏ى مريوان، نمونه‏اى از متانت ايشان در بيان نظراتش است. با برادران و خواهرانش و با نامادرى‏اش، بسيار مهربان و صميمى بود و آن‏ها را بسيار دوست مى‏داشت. با همسر و فرزندانش، اخلاقى قرآنى داشت. گاه گاهى در كارهاى منزل به همسرش كمك مى‏كرد. با فرزندانش بازى مى‏كرد و هنگام مطالعه اغلب سر بر زانوى او به خواب مى‏رفتند. به آرامى و در نهايت دلسوزى و بسيار حكيمانه امر به معروف و نهى از منكر مى‏كرد. ايشان حامى و غم‏خوار فقرا و يتيمان بود. نه به كسى ظلم روا مى‏داشت و نه از كسى ظلمى پذيرا بود.

* فعاليت‏هاى دينى و سياسى استاد (رحمه الله)

استاد(رحمه الله)، پس از كسب اجازه از بزرگان و عالمان و استادانش، به عنوان عالمى توانا به زادگاهش بازگشت و در آن‏جا به عنوان امام جمعه و جماعات، مشغول ارشاد مردم و پاسخ‏گوى مشكلات و سؤالات شرعى آن‏ها بود.

ايشان با تأسيس مدرسه‏ى علوم دينى دوريسان، طلاب مشتاقِ علوم دينى را پذيرا شد و با اسلوبى نو، تحوّلى شگرف در نظام درسى آن زمان مدارس سنّتى به وجود آورد.

استاد، در كنار فعاليت‏هاى دينى، در مسايل اجتماعى مردم نيز حضورى چشم‏گير داشت.

در سال 1355ه.ش. نظر به ايراد خطبه‏هاى جذّاب و روشنگرانه، مبنى بر ظلم و ستم نظام شاهنشاهى بر ملت مظلوم، از سوى «ساواك»، به خدمت سربازى اعزام و دو سال عمر مباركش را در آن‏جا سپرى كرد. ايشان پس از ترخيص در بهار سال 1357ه.ش. مجدداً در سنگر مسجد زادگاهش به روشنگرى و ترويج اسلام پرداخت و خوشبختانه جوانان و روشنفكران زيادى، به مقام علمى و شجاعت و مجاهدت بى‏نظير ايشان، مُعجب و علاقمند و پروانه‏وار گِرد او حلقه مى‏زدند.

محبوبيت ايشان با تأسيس اولين مدرسه‏ى علوم دينى شهر پاوه، با پيشنهاد و همكارى جمع كثيرى از عالمان دينى منطقه، روز به روز بيشتر و بيشتر مى‏شد.

استاد، با شروع اعتراضات مردمى عليه نظام ستم‏شاهى در مناطق مختلف ايران زمين، با ايراد سخنرانى‏هاى مختلف، دانشجويان و فرهنگيان و بازاريان و روحانيون و طلاب را به اعتصابات و تظاهرات عليه نظام ديكتاتورى پهلوى، تشويق مى‏كرد.

در سال 1358، چند ماهى بعد از پيروزى انقلاب، به شهر پاوه رفت و تا تابستان 1361 در اين شهر و اطراف آن به كار دعوت اسلامى مشغول و در تشكيل «شوراى مركزى اهل سنت» با مرحوم كاك احمد مفتى زاده (‏رحمه الله) و ساير عالمان بزرگوار همكارى تنگاتنگى داشت.

استاد، سه بار به خارج از كشور سفر كرد. دو بار راهى كشور پاكستان شد. در سفر دوم مدت يك سال در آن‏جا ماند و به تحقيق و تأليف و كار دعوت مشغول شد و با حضور در كنفرانس اسلامى پاكستان كه با شركت عالمان برجسته‏ى جهان اسلام و به منظور بررسى مشكلات دنياى اسلام تشكيل شد، به ايراد سخنرانى پرداخت.

استاد، در همان دوران طلبگى به زيبايى به زبان عربى سخن مى‏گفت و در ملاقات‏هاى خود با شخصيت‏هاى اسلامى عربى و نيز در سخنرانى‏اى كه در كنفرانس مذكور در پاكستان ايراد فرمود، با زبان فصيح عربى صحبت كرد كه اين امر باعث تعجب ديگران و به ويژه عالمان عرب زبان بود.

استاد، در سومين سفر خود راهى تركيه شد و در گنگره‏ى خاص ملت كُرد كه از سوى چندين شخصيت اسلامى تشكيل شده بود، شركت كرد و در همين كنگره بنا به پيشنهاد استاد، «رابطه‏ى اسلامى كُرد» تأسيس گرديد.

استاد، در خلال سفرهاى خارجى شخصيت‏هاى برجسته‏ى اسلامى زيادى را ملاقات كرده است.

استاد، شخصيت‏هايى چون امام ابوالاعلى مودودى(‏رحمه الله) و شهيد حسن البناء(رحمه الله) را در زندگى فكرى و روحى خود بسيار مؤثر مى‏دانست و هميشه خود را مديون آن‏ها مى‏ديد.

  *  آثار غير مكتوب استاد (رحمه الله)

استاد سبحانى، لحظه‏اى از عمر مباركش را بدون تعليم و تعلّم سپرى نمى‏كرد. شب‏ها تا پاسى از شب، چون خلفى صالح، به مطالعه كتاب‏ها و ميراث سلف صالحش مى‏پرداخت و چه بسا شب را چون «مستغفرين بالأسحار» به صبح مى‏رساند يا در كنار كتاب‏ها سر بر زمين مى‏نهاد، تا لحظاتى روح مباركش از قالب تن بياسايد و روز به تدريس بپردازد، تا زكات علمش را به باقيات صالحات تبديل نمايد و اين‏گونه ميوه و ثمر آن را در »يوم الحساب« بچيند. حاصل اين جهد و تلاش، نوارهاى متعددى است كه در زمينه‏هاى مختلفِ تفسير، علوم قرآن و حديث، عقيده، اخلاق، تزكيه، اصول فقه، احكام و ده‏ها موضوع ديگر، از ايشان به يادگار مانده است.

* آثار مكتوب استاد (رحمه الله)

استاد، على‏رغم آن‏چه گفته شد، در زمينه‏هاى ديگرى نيز مقالاتى با زبان عربى و فارسى نوشته و آن‏ها را براى چاپ به مجلات خارجى و روزنامه‏هاى داخلى ارسال كرده‏اند. در اين راستا مى‏توان به مقاله‏ى ايشان در مورد «اصلاحيه‏ى پيش نويس قانون اساسى» بعد از انقلاب، اشاره كرد كه در روزنامه‏ى كثير الانتشار «كيهان» به چاپ رسيد.

استاد، مصمّم بود كه ميراث پيشينيان صالحش را، به شيوه‏اى نو، تنقيح نمايد كه در اين راستا مى‏توان به تلخيص كتاب‏هاى «مدارج السالكين» ابن قيم‏ (رحمه الله) و «الاعتصام» امام شاطبى‏(رحمه الله) اشاره كرد.

استاد، در زمينه‏هاى مختلفِ تفسير، علوم حديث، آثار مكتوبى از خود به جاى گذاشته‏اند و اثر «الولاية و الامامة» ايشان به دو زبان عربى و فارسى مى‏توان يكى از آثار جاودانه‏ى ايشان به حساب آورد. اثر مكتوب «رسالة الآلام» ايشان را مى‏توان يكى از شاهكارهاى ادبى معاصر نامبرد كه آن را پس از بمباران شيميايى حلبچه نوشته و در آن به مظلوميت ملت كُرد اشاره كرده است.

* سرانجام

با كمال تأسف، بسيارى از آثار ايشان ناتمام ماند، و تقدير خالقِ حكيم بر اين بود كه ايشان در تداوم هفت سال و نيم دورى از زادگاهش، در 28/12/1368 پس از نه ماه و نه روز بى‏اطلاعى خانواده از ايشان، دارفانى را وداع گويد و به ملكوت أعلى پرواز كند.

ما از وضعيت نه ماه و نه روز ايشان هيچ اطلاعى نداريم؛ اما مطمئن هستيم كه مكان ايشان در اين مدت، از ركوع و سجودهاى طولانى و قرائت دل‏حزين قرآن ايشان، خاطره‏ها دارد.

قبر مبارك اين استاد فرزانه در شهرستان «قروه»، از توابع استان كردستان، قرار دارد.

باغبان سروهاى باغ بود
مهربان لحظه‏هاى داغ بود

باغبان باكوله بار درد و آه

رفته امّا تا سحر باقيست راه

«رَبِّ اغفِرلِى وَ لِأَخِى وَ أَدخِلنَا فِى رَحمَتِكَ وَ أَنتَ أَرحَمُ الرَّاحِمِينَ»

  منصور سبحانى – دوريسان -

منبع: کتاب بندگى خدا / اثر : ناصر سبحانى/ مترجم : جهانگیر ولدبیگى/سنندج
ربنا  لا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَ هَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ  رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ


برای نویسنده این مطلب ghazal66 تشکر کننده ها: 5
ModireTalar (يکشنبه ارديبهشت ماه 7, 1392 2:51 am), ModireTalareElmi (يکشنبه ارديبهشت ماه 7, 1392 2:51 am), Noha (يکشنبه ارديبهشت ماه 7, 1392 2:51 am), bahar (يکشنبه ارديبهشت ماه 7, 1392 2:51 am), naseh_azizi (يکشنبه ارديبهشت ماه 7, 1392 2:51 am)
رتبه: 35.71%
 
نماد کاربر
ghazal66
کاربر ویژه
کاربر ویژه
 
پست ها : 306
تاريخ عضويت: يکشنبه ارديبهشت ماه 24, 1391 11:30 pm
محل سکونت: دیواندره
تشکر کرده: 958 بار
تشکر شده: 732 بار
امتياز: 360

بازگشت به سیره ی بزرگان و خادمانِ دین

چه کسي حاضر است ؟

کاربران حاضر در اين انجمن: بدون كاربران آنلاين و 3 مهمان