وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به خطر شیوع وبا در کشور ضمن اعلام توصیههایی در مورد شستوشوی سبزیجات و
صیفیجات به مردم، ورود اتباع بیگانه را یکی از دلایل شیوع این بیماری دانست.
به گزارش برنا، مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به افزایش گرما و احتمال شیوع بیماری وبا اظهار داشت:
رعایت نکات بهداشتی، شست و شوی 4 مرحلهای سبزی و صیفی، مصرف نکردن آبهای غیر بهداشتی، اجتناب از خرید مواد غذایی از
دست فروشان بهترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
دستجردی با اشاره به اینکه میزان شیوع بیماری وبا در کشور نگران کننده نیست و ایران در وضعیت مطلوبی در این زمینه قرار دارد، اظهار داشت:
در راستای پیشگیری از این بیماری توزیع سبزی در تمامی رستورانهای کشور ممنوع شده است.
وی آبهای غیر بهداشتی و چاه، آبیاری سبزی و صیفی با پسماندهای شهری و ورود اتباع بیگانه به کشور را از دلایل اصلی بروز این بیماری برشمرد.
وزیر بهداشت همچنین از اجرای طرح ریشه کنی سالک در کشور خبر داد و گفت: این طرح در مدت چهار سال با همکاری دانشگاههای
علوم پزشکی سراسر کشور اجرا میشود.
دستجردی ادامه داد: با اجرای طرحهای توسعه بهداشتی و مراقبتی میزان ابتلا به این بیماری 6 هزار مورد در کشور کاهش یافته است.
.....................................................................
" وبا "
وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری میکند. عامل بیماریزایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و
این بیماری در اثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر مییابد، ظاهر میشود.
عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده میماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا
از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.
علایم بالینی: بیماری وبا دارای دو مرحله است.
1. مرحله تخلیه ای:
بیمار ناگهان دچار اسهال آبکی ، پرفشار و بدون درد میشود و اندکی بعد استفراغ روی میدهد. در موارد شدید ممکن است
حجم مدفوع از 250 سیسی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بیشتر شود و بیمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد.
مدفوع در این بیمار ، فاقد صفرا و خون و خاکستری رنگ (نمای آب برنجی) و دارای بوی غیر زننده میباشد.
2. مرحله روی هم خوابیدگی عروق (کلاپس):
به زودی به علت کم شدن آب بدن ، بیمار وارد این مرحله میشود. با از دست دادن 5 - 3 درصد وزن طبیعی بدن ، تشنگی و
با کاهش 8 - 5 درصد وزن بدن ، ضعف و سرگیجه دیده میشود. کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن ، منجر به ترشح کم ادرار و
گاهی قطع کامل ادرار ، نبض ضعیف ، چشمهای گود رفته ، پوست چروکیده ، شکم فرورفته ، گرفتگی عضلانی به علت اختلالات
در میزان الکترولیتهای بدن و در شیر خواران فرورفتگی ملاج و در نهایت خواب آلودگی و مرگ میشود.
راههای انتقال
1. تماس مستقیم:
این بیماری به ندرت از طریق دستهای آلوده ، تماس با مواد مدفوعی و استفراغ بیماران ، ملحفه و لوازم آلوده منتقل میشود
2. تماس غیر مستقیم:
از طریق آب آلوده به مدفوع انسان ، منابع آب حفاظت نشده ، غذای آلوده ، سبزیجات و میوههای آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ،
شیر آلوده و بستنی تهیه شده از منابع غیر مطمئن.
راههای پیشگیری:
1. چون بیماری بیشتر از طریق آب آلوده شیوع مییابد، سعی کنیم برای نوشیدن آب ، شستشوی ظروف ، خوردن سبزیجات از آب لوله کشی
کلردار استفاده کنیم. در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.
2. سبزیجات و میوهها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.
3. از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.
4. به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد،
جدا خودداری کنند.
منبع :
http://daneshnameh.roshd.ir
وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ...